عفونتهای قارچی شایع پوستی کدامند؟ معرفی انواع درمان قارچهای پوستی
بیماریهای پوستی از جمله عفونتهای ناشی از قارچهای پوستی همواره از مواردی هستند که علاوه بر علائم ظاهری و عوارضی مانند خارش و التهاب، باعث نگرانی روانی فرد مبتلا میشوند. چرا که شناسایی علت و درمان یکی از دغدغههای مهمی است که بیمار با آن مواجه میشود. در نتیجه آشنایی با علائم این بیماریها میتواند تا حد زیادی از استرس بیمار کاسته و به پیشگیری یا درمان کمک کند. در این مطلب از دکتری تو اطلاعات مفیدی درباره انواع قارچهای پوستی گردآوری کردهایم تا با مشاهده هرگونه علائم مشابه، هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کرده و نسبت به درمان اصولی اقدام نمایید.
آشنایی با انواع عفونتهای قارچی
عفونت قارچی از بیماریهای پوستی تقریبا شایع است که معمولا در میان ورزشکاران به علت تعرق زیاد و در بعضی از زنان و دختران دیده میشود. مشکلات پوستی پاها و انگشتان یک ورزشکار، برفک دهان یک بچه و عفونت واژن یک خانم، تنها نمونههایی از قارچهای پوستی هستند. لازم است بدانید که اغلب قارچهای پوستی به راحتی قابل درمانند اما برای جلوگیری از ابتلا یا سرایت عفونتهای پوستی، رعایت بهداشت فردی و شستشوی مرتب دستها ضروری است.
قارچهای پوستی در اندازه میکروسکوپی هستند و مادهای درون دیواره سلولی آنها وجود دارد، که کتین یا لاک خوانده میشود. در بعضی موارد که قارچ، درون یا روی بدن مشاهده نمیشود، میتواند از محیط بیرون سرایت کرده و موجب عفونت شود. در موارد دیگر، قارچ به طور طبیعی درون یا روی سطح بدن زندگی میکند، اما ممکن است به طور غیر قابل کنترلی زیاد و موجب عفونت شود. همانطور که گفته شد قارچهای پوستی میتوانند از شخصی به شخص دیگر منتقل شوند. در بعضی موارد ممکن است بیماری قارچی از حیوانات یا خاک و سطوح آلوده منتقل شوند.
انواع قارچهای پوستی
اگرچه غیر از چند مورد، اغلب قارچها برای انسان مضر هستند، اما تنها بعضی از قارچها مستعد ایجاد بیماری آن هم تحت شرایطی خاص هستند. قارچها میتوانند به صورت مستقیم بر روی پوست و یا از طریق هاگهای خود به درون مجرای تنفس وارد شوند و تولید مثل کنند. همچنین میتوانند به داخل پوست رخنه کنند، بر اندامها اثر بگذارند و باعث عفونت سیستمی گسترده شوند. بعضی از انواع بیماریهای رایج ناشی از قارچهای پوستی عبارتند از:
عفونت قارچی ناخن
این عفونت «تینه آ پدیس» خوانده میشود و علاوه بر دست و ناخن، بر پوست پا نیز اثر میگذارد. این عفونت توسط «درماتوفیتوز» گروهی از قارچها که در محیط گرم و نمدار بین انگشتان زندگی میکنند پرورش مییابد. این بیماری پوستی معمولا بین ورزشکاران رایج بوده و قابل انتقال از فردی به فرد دیگر است. همچنین از سطوح آلوده مانند دوش حمام، دستگیره در و دستگاههای ورزشی قابل انتقال است. این عفونت قارچی دارای علائمی است که عبارتند از:
- عفونت
- خارش
- سوزش
- قرمزی پوست و عرق سوز شدن بین انگشتان پا
- ترک و تاول پوستی
درمان عفونت قارچی ناخن
چندین داروی موضعی ضد قارچ وجود دارد که برای درمان قارچ پا استفاده میشود، اما اگر جوابگو نبودند با مراجعه به پزشک متخصص برای درمان با داروی قویتر اقدام کنید.
قارچ کشاله ران
این عفونت قارچی «تینیا کروریس» نیز خوانده میشود و بر روی کشاله ران و بالاتر اثر میگذارد. مانند عفونت قارچی پای ورزشکار، درماتوفیتوز باعث آن است که در محیط گرم و مرطوب رشد میکند. این نوع عفونت عموما در پسران و مردان مشاهده میشود، اگرچه گاه دختران و زنان هم مبتلا میشوند. علائم عفونت قارچی تینیا کروریس عبارتند از:
- قرمزی
- خارش
- احساس سوزش
- تغییر رنگ پوست
- پوسته شدن یا ترک برداشتن پوست
- جوش یا کهیر
درمان قارچ کشاله ران
این عفونت معمولا در خانه با تمیز و خشک نگه داشتن محل عفونی شده و مصرف کرم، پودر یا اسپری ضد قارچ OTC درمان میشود. اگر علائم بعد از دوهفته مراقبت خانگی بهبود پیدا نکرد باید به پزشک مراجعه کنید تا داروی ضد قارچ قوی تجویز کنند.
عفونت قارچی کرم حلقوی
این عفونت پوستی بر خلاف اسمش توسط یک موجود زنده یا انگل ایجاد نمیشود بلکه یک مشکل پوستی است که به وسیله نوعی قارچ پوستی ایجاد میشود که بر روی بافت مرده پوست مانند ناخن و مو زندگی میکند. خوشبختانه بیماری قارچی کرم حلقوی به خوبی به درمانهای خانگی پاسخ میدهد. کرم حلقوی بر روی پوست سر نیز اثر میگذارد. علائم عفونت قارچی کرم حلقوی عبارتند از:
- جوش یا کهیر زبر مایل به قرمز
- خارش
- حلقههای قرمز
- تاول باترشح
- ریزش مو در ناحیه مبتلا در پوست سر
- ناخنهای ترک خورده، ضخیم و بیرنگ
درمان عفونت قارچی کرم حلقوی
این بیماری پوستی نیز اغلب با کرم، اسپری، پماد و ژل ضد قارچ OTC درمان میشود. اگر مورد شما شدید باشد یا عفونت در ناخن یا پوست سر ایجاد شود، باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین لباسهای گشاد نخی بپوشید که پوست در معرض جریان هوا باشد. به دلیل سرایت بالای این عفونت، هر روز ملافه تخت خود را بشویید. تا آنجا که ممکن است محل عفونت را تمیز نگه دارید و آن را به صورت روزانه، با آب و صابون آنتی باکتریال بشویید و حتما خشک کنید.
عفونت قارچ مخمر
«کاندیدا آلبیکانس» نوعی قارچ است که میتواند پوست، دهان، قسمتهایی از روده و معده، مجاری ادرار و ناحیه تناسلی را عفونی کند. وجود مقداری از این قارچ بر روی پوست یا درون بدن طبیعی است. اما وقتی این قارچهای پوستی بیش از اندازه تکثیر شوند، عفونت مخمر را به وجود میآورند. علائم این بیماری پوستی عبارتند از:
- برفک دهان در صورت ابتلای دهان
- عفونت واژن در زنان
- درد
- خارش
- ترشح زیاد
- ورم
- قرمزی
درمان عفونت قارچ مخمر
درمان این بیماری پوستی بستگی به نوع عفونت دارد و اینکه آیا به طور منظم به این عفونت مبتلا شدید یا خیر. برفک میتواند با آنتی بیوتیک دهانی درمان شود. اگر زود متوجه عفونت واژن شوید ممکن است بتوانید آن را با محصولات OTC درمان کنید. در غیر این صورت باید به پزشک مراجعه کرده و داروهای قویتر ضد قارچ از نوع کرم، دانه و شیاف برای شما تجویز کند.
عفونت قارچی ناخن انگشت پا
این بیماری پوستی یک عفونت رایج قارچی است که بر روی ناخن انگشت دست و پا به وجود میآید و دارای علائمی است که عبارتند از:
- لکه کوچک قرمز روشن بر روی پا که گسترش مییابد.
- تغییر رنگ و ضخامت ناخن
- ناهمواری یا پولک دار شدن زیر ناخن
- رگه زرد یا سفید زیر ناخن
- پوسته یا خرد شدن ناخن
- عدم استحکام و جدا شدن ناخن
درمان عفونت قارچی ناخن انگشت پا
درمان عفونت ناخن انگشت دست یا پا ممکن است حتی تا چندین ماه زمان نیاز داشته باشد. داروهای OTC در این مورد موثر نیستند. پزشک متخصص ممکن است به شما لاک ناخن دارویی یا آنتی بیوتیک خوراکی بدهد. از آنجا که درمان این نوع عفونت سخت است باید دقت کنید تا به دیگران و سایر ناخنهای شما سرایت نکند.
نتیجهگیری
برای پیشگیری از ابتلا و همچنین در طول درمان قارچهای پوستی میبایست حتما بهداشت فردی را رعایت کنید. سعی کنید پوستتان را همیشه تمیز و خشک نگه دارید. دستهای خود را پس از بازگشت به منزل مخصوصا بعد از لمس کردن افراد دیگر، دستگاههای ورزشی و حیوانات بشویید. از حوله و لوازم شخصی دیگران استفاده نکنید. در حمامهای عمومی و استخرها کفش یا دمپایی بپوشید. تجهیزات باشگاه ورزشی را قبل و بعد از استفاده، با اسپری ضد عفونی و خشک کنید. در صورت ابتلا به عفونت ناشی از قارچهای پوستی، نگران نشوید. اگر علائم پوستی شما در صورت درمان خانگی و رعایت بهداشت فردی پس از دو هفته بهبود پیدا نکرد حتما به متخصص پوست مراجعه کنید. جهت دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق راههای ارتباطی با کلینیک زیبایی سعادتآباد تماس حاصل نمایید. همچنین با مراجعه به این مرکز میتوانید از بهترین از خدمات درمانی بهرهمند شوید.
سوالات متداول
- قارچ پوستی چیست و چگونه ایجاد میشود؟
- قارچ پوستی عفونتی است که توسط نوعی قارچ روی پوست ایجاد میشود. این قارچها در محیطهای گرم و مرطوب رشد میکنند و از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا وسایل آلوده به دیگران منتقل میشوند. عوامل دیگری مانند ضعف سیستم ایمنی، دیابت و استفاده طولانی مدت از آنتیبیوتیکها نیز میتوانند خطر ابتلا به قارچ پوستی را افزایش دهند.
- علائم شایع قارچ پوستی کدامند؟
- علائم قارچ پوستی بسته به نوع قارچ و محل عفونت متفاوت است که عبارتند از خارش شدید، قرمزی و التهاب پوست، پوستهپوسته شدن، ترک پوستی، تاول و تغییر رنگ پوست.
- چگونه میتوان از قارچ پوستی پیشگیری کرد؟
- با حفظ بهداشت فردی و شستشوی دست، خشک کردن کامل پوست پس از حمام یا شنا، استفاده از کفش مناسب، جوراب و لباس زیر نخی، اجتناب از تماس مستقیم با افراد آلوده و عدم استفاده مشترک از وسایل شخصی مانند حوله و لباس.
هنوز نظری وارد نشده است!